Panourile solare care pot funcționa chiar și când cerul este înnorat
Panourile solare sunt o invenție ingenioasă, dar povestea cea frumoasă se termină în momentul în care soarele dispare. O echipă de cercetători au reușit să găsească o soluție pentru această problemă.
Oamenii de știință de la University of British Columbia sunt responsabili pentru ingenioasa descoperire. Ei eu construit panouri solare alimentate cu bacterii care reușesc să funcționeze eficient chiar și atunci când lumina este slabă.
Sistemul de funcționare este unul inedit. Savanții încearcă să copieze fenomenul natural al fotosintezei. Încercările anterioare au ales să se axeze pe extragerea colorantului sensibil la lumină din bacteriile modificate genetic. Dar procesul era unul complex, costisitor și extragerea colorantului cu ajutorul solvenților ajungea să-l deterioreze de cele mai multe ori.
Pentru a evita acest lucru, echipa canadiană a folosit o abordare diferită: au utilizat bacteria E. coli pentru a produce din abundență licopen – molecula care le dă roșiilor și portocalelor nuanța roșie/portocalie. Acesta este un colorant natural excelent care recoltează cu succes și lumina solară.
Echipa a acoperit bacteria E. coli într-un material care poate fi utilizat ca semiconductor. Apoi au aplicat amestecul pe o suprafață de sticlă și astfel au creat panourile solare alimentate cu bacterii.
Cercetătorii consideră că această metodă este mult mai eficientă și mai ieftină decât alternativele. Vikramaditya Yadav care a condus cercetarea estimează că celulele solare biogene construite în acest mod reprezintă aproximativ o zecime din costul abordărilor anterioare.
Tehnologia este una promițătoare, dar mai are câteva obstacole de depășit. De exemplu, o problemă ar fi că bateriile nu supraviețuiesc procesului. Dacă cercetătorii găsesc o modalitate prin care să le țină în viață, bacteriile ar putea produce fără probleme colorantul, iar asta ar face procesul și mai economic. O astfel de tehnologie ar fi utilă în Canada și în nordul Europei, unde vremea este instabilă.